Kuharica

Bosanski lonac

Posted on: Februar 5, 2007

Sastojci

  • 200 dkg govedjeg mesa protkanog sa masnocom
  • 200 dkg krompira
  • 40 dkg mrkve
  • 20 dkg bijele zeleni
  • 50 dkg crnog luka
  • 5 dkg bijelog luka
  • 50 dkg svjeze babure
  • 50 dkg plavih patlidzana
  • 80 dkg svjezeg paradajza
  • 2 dcl bijelog vina
  • so
  • biber u zrnu
  • aleva paprika
  • 1 karanfilic

Priprema

Govedje meso isjeci na krupne kocke (tri do cetiri kocke po porciji). Sve povrce ocistiti,oprati i isjeci na krupne kocke (kao i meso), sve staviti u vecu serpu (i meso i povrce), dodati vino, soli po ukusu, biber u zrnu, aleve paprike, jedan karanfilic, lagano izmjesati, sloziti u zemljani lonac (moze i obicni), naliti hladnom vodom, povezati pergament papirom, prokuhati na stednjaku, a zatim peci u pecnici dva do tri sata (zavisno od starosti mesa). Servirati u sahanu sa poklopcem, a najbolje bi bilo u male zemljane loncice za svaku osobu.

 

 

 

2 odgovora to "Bosanski lonac"

joj probala sam pravit bosanski lonac po receptu alije laksica iz njegove poznate kuharice ‘bosanski kuhar’. po tom receptu, trebala sam koristiti nesto kao 13 klincica (ili karanfilcica), sto je naravno apsolutno previse! kao takav, nije nam se bas svidio! stvarno je bilo previse klincica. al dat cu mu drugu sansu i probat cu i tvoj recept.

drago mi je da sam otkrila tvoj blog, jer imas dosta bosanskih recepata (moza bi mogla stavit jednu kategoriju za njih samo, pa da ih je lase naci). susjedi smo, ali malo toga znam o bosanskoj hrani, ali voljela bih saznati vise! zato sam i posudila bosanskog kuhara od frendice, ali mi ga je bilo tesko citati – bilo je dosta rijeci koje nisam razumijela.

Ovo nije Bosanski Lonac jer u Bosanski lonac idu 3 -4 vrste mesa,Junetina,Teletina,Govedina i ko voli kozetina (rebra od koze) i onda se stavlja u Zemljani Lonac red povrca red mesa, pa stalno tako do 2 prsta od vrha lonca, na kraju se doda malo Vegete i uzme cist papir od vrece u kojoj je bilo brasno, poklopi i poveze tankom shpagom (kanapom) i na umjerenoj temperaturi kuha oko 2-2 i po sata.Pozdrav od mene i molim da nezamjerite jer moja mati je takav Bosanski Lonac pravila.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Kategorije

Februar 2007
M T W T F S S
    Mar »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Nedavni komentari

leylaa25@gmail.com u Cupavci
sabina u Musaka od krompira
mirjana u Cupavci
Senda u Cupavci
LaRy u BEČKI ODRESCI

Blog Stats

  • 253,936 hits
%d bloggers like this: