Kuharica

Baklava sa bademima

Posted on: April 15, 2007

Potrebno je:
– 12 listova gotove jufke/1/2 kg jufke (mada ja prioritiram razvijanje)
– 250 g maslaca
– 200 g badema
– 80 g grozdica, muskantni orascic
– 300 g secera
– 500 ml vode
– 1 vanilin secer
– sok od 1 limuna

Priprema:
Pleh prelijte rastopljenim maslacem (podmazite pleh) i slozite na dno 3-4 lista jufke, pa svaku jufku pospite maslacem. I posipajte sa mjesavinom mljevenih badema, grozdjica i struganog muskantong orascica sve dok ne potrosite fil. Na samom vrhu slozite ostalih, 3-4 jufke. Prije pecenja baklavu izrezite, u obliku romba i prelijte preostalim maslacom i stavite u rernu na 200 stepeni, pecite dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju.Baklava se zapravo susi, a ne pece, umjetnost je ispeci (osusiti baklavu). Pecenu baklavu nakon vadjenja iz rerne prelijte ohladjenim sirupom i ostavite 2-3 sata da upije agdu. Agdu pripremite tako da secer, vanilin secer i vodu dobro prokuhate i umijesajte sok od limuna.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Kategorije

April 2007
M T W T F S S
« Mar   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Nedavni komentari

leylaa25@gmail.com u Cupavci
sabina u Musaka od krompira
mirjana u Cupavci
Senda u Cupavci
LaRy u BEČKI ODRESCI

Blog Stats

  • 253,936 hits
%d bloggers like this: