Kuharica

Bosanska kvrguša

Posted on: April 15, 2007

  • 5 pile
  • 10 jaja
  • 3 dl mlijeko
  • brašno
  • 1 pavlaka
  • ulje
  •  

    Razdvojiti pileće batake od karabataka, posoliti, gusto poređati u uljem podmazani dublji pleh za pečenje (“đuveče”) i peći u rerni na 220°C dok ne porumeni, uz povremeno prelivanje. Kada je meso polupečeno izvaditi iz rerne i preliti sledećom smesom:
    umutiti 10 kom jaja, dodati soli po ukusu, 3 dl mleka. Smesa treba da bude malo gušća od testa za palačinke.

    Preliveno meso dobro protresti tako da smesa probije do dna, vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta na temperaturi 220°C, odnosno sve dok testo ne dobije svetlo smeđu boju. Ponovo izvaditi iz rerne, premazati celu površinu testa viljuškom umućenom kiselom pavlakom. Vratiti kvrgušu u rernu i peći još 10 minuta, odnosno dok se pavlaka ne istopi i testo upije masnoću.

    Jelo služiti toplo, prilozi nisu potrebni, a najbolje se slaže uz dobro začinjenu svežu zelenu salatu ili neku drugu salatu od svežeg sezonskog povrća.

    5 odgovora to "Bosanska kvrguša"

    ja to radim ovako… u jednu posudu stavim brašno, sol, malo vrhnja i vode tako da se napravi tijesto.. Stavim u tavu i na tijesto stavim posoljenu piletinu i pečem 45min… E pa moram i ovako probat napravit…

    Čitam i nevjerujem da to što opisujete zovete kvrguša. Kao prvo, pravi poznavatelj ovog jela zna da se i meso i tijesto stavljaju istovremeno u tepsiju. 10 jaja je definitivni puno, 5 je optimum. Meso treba nasoliti i “pacati” 2-3 sata, tijesto se nikad ne prelijeva skroz preko mesa i nikad ali baš nikad ne treba nakon pečenja i prelijevanja vrhnjem, kvrgušu vratiti u rernu, masnoća kojom se namaže dno tepsije sasvim je dovoljna, vrhnje daje aromu, a ne masnoću.

    Izgleda svako mijesto pravi kvrgusu na drugi nacim.Kod nas u Kljucu isto se pravi kao sto Zappa i Little witch kazu sve se zajedno mijesa i meso se reda na tijesteninu i to se sve skupa pece.Al eto probacu i na ovaj nacin da vidim kako ce ispasti.

    jeli neko od vas mozda prpbao obarusu epa ni ja dok se nisam udala ovde kod nas u krupi je prave ovako uzme se brasno posoli pa se zamjesi kljucalom vodom zatim se dobro izmjesi u tevsiji na istopljenom margarinu (pazi prste vruce je)kad se ispece pospe se sa dosta mladog sira i vrhnja i zalije sa malo mljeka i margarina uz to jos zelena salata ili mladi luk ko voli pravo starinska kljukusa al je dobra prijatno vasa bivsa kljucanka odnosno biljancanka

    10 jaja u kvrgusu… Najvise jaj u kvrgusu sto se moze staviti je 4-5 u zavisnosti kolika je tevsija tj.pleh…
    Majka/nane mi je Kozarcanka a svi znamo da ovo jelo potjece upravo iz Kozarca… i ona to radi ovako..
    Brasno s malo soli i jajima dobro umuti/tjesto treba da je malo gusce nego za palacinke.. Pile se izreze i dobro posoli. tevsija/plah se zagriju sa malo maslaca ili ulja.Tijesto se saspe u tevsiju i meso poreda po tijesto.Kvrgusa ze pece sve dok meso nije gotovo,onda se izvadi zalije svrhnjem za kuhanje(ono sto se pokupi sa kiselog mlijeka) ili usadasnje vrijeme ono iz trgovine… Vrati se jos 5-10 minuta u vrucu pecnicu i to je to…Kvrgusa na pravi Kozaracki nacin..

    Komentariši

    Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

    WordPress.com logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

    Twitter slika

    You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

    Facebook fotografija

    You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

    Povezivanje na %s

    Kategorije

    April 2007
    M T W T F S S
    « Mar   May »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  

    Nedavni komentari

    leylaa25@gmail.com u Cupavci
    sabina u Musaka od krompira
    mirjana u Cupavci
    Senda u Cupavci
    LaRy u BEČKI ODRESCI

    Blog Stats

    • 253,936 hits
    %d bloggers like this: