Kuharica

Ajvar

Posted on: April 16, 2007

Sastojci
5 kg. paprika,
1 kg. plavog patlidžana,
2-3 ljute papričice,
4 čena belog luka,
4 – 6 dl. ulja,
3 kašike soli

Priprema
Dobro obrisanu papriku ispečemo na plotni, roštilju ili u rerni. Pečenu papriku stavljamo u dublju posudu da odstoji i da se ohladi. Obavezno poklopimo.

U međuvremenu ispečemo u rerni plavi patlidžan, kada se ohladi očistimo od košice.
Ohlađenu papriku očistimo od kožice i semena i stavimo da se dobro ocjedi od vode.
Ojceđenu papriku sameljemo na vodenici za meso, a takođe i plavi patlidžan i bjeli luk.

U dublju posudu zagrejemo ulje pa dodamo mljevenu papriku, sve pržimo neprestano mešajući, oko pola sata tj. dok ajvar ne bude gust. Posolimo po ukusu i još vruć ajvar sipamo u vruće tegle.
Ostavimo da se potpuno ohladi, pa svaku teglu zalijemo sa malo vrućeg ulja (ne mora), povežemo celofanom i ostavimo na hladnom mestu do upotrebe.

NAPOMENA:

Ajvar možemo praviti i od nepečenih paprika koje predhodno prokuvamo u rastvoru 3 l vode i 1 l aromatizovanog sirćeta. Papriku i patlidžan (manje količine) stavljamo da kratko prokuvaju pa onda sameljemo na vodenici za meso.

1 Response to "Ajvar"

mmmm obozavam ajvar. mi ga pravimo na ovaj drugi nacin!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Kategorije

April 2007
M T W T F S S
« Mar   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Nedavni komentari

leylaa25@gmail.com u Cupavci
sabina u Musaka od krompira
mirjana u Cupavci
Senda u Cupavci
LaRy u BEČKI ODRESCI

Blog Stats

  • 253,936 hits
%d bloggers like this: