Kuharica

Palačinke

Posted on: Maj 1, 2007

Ako je vjerovati Wikipediji, palačinke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji. Potječu iz zapadno-francuske pokrajine Bretagne, gdje se pripremaju od davnina. Još prije Krista, keltska plemena su ih pekla na uglačanom kamenu.Palačinke su desert od tankog tijesta, koje se može puniti različitim sastojcima – slatkim ili slanim nadjevom. Zbog te raznolikosti u izvedbi, gotovo je nemoguće naći osobu na svijetu koja će decidirano izjaviti da ne voli palačinke! I svatko će odabrati neki nadjev koji ovo jednostavno jelo pretvara u vrhunsku poslasticu.

Palačinke možete premazati Eurokremom, Nutellom, marmeladom, čokoladnom pjenom, mljevenim orasima ili šlagom – ili ih puniti sirom, nadjevom za pizzu ili mljevenim mesom (pa zapeći u rerni). No, prije nego date mašti na volju – trebaju vam palačinke: tanke okrugle ‘maramice’ od ljevanog tijesta.

Osnovno tijesto za palačinke

Sastojci (za 6 osoba ili 30 palačinki):

  • 3 jaja
  • 300 gr brašna
  • 3 dcl mlijeka
  • 1 dcl vode (mineralne)
  • 2 žlice ulja
  • prstohvat soli

 Priprema:

  • U zdjelu za mješanje stavite brašno. Napravite ruku u sredini humka, pa u to stavite jaja, sol, ulje i malo mlijeka.
  • Mikserom lagano umješajte smjesu da dobijete gustu pastu – a nakon toga dodajte mlijeko.
  • Na koncu umješajte i mineralnu (ili običnu) vodu.
  • Tijesto dobro izmješajte, ali umjerenom brzinom miksera – da se ne zapjeni. Smjesa mora biti glatka, bez mrvica i gusta kao tekući jogurt. Za muškarce: smjesa mora biti gusta kao pokrivna boja za metal :))
  • Dodajte još malo mlijeka ako je pregusto – ili brašna ako je prerijetko.

Smjesu za palačinek obavezno ostavite u frižideru najmanje pola sata - kako bi se masa slegla i škrob iz brašna bolje povezao. A prije pečenja smjesu samo promješajte kuhačom, žlicom ili kutljačom.

Tavicu dobro zagrijte, uz sasvim malo ulja – tek toliko da se zamasti površina tavice. Ako koristite teflonsku tavu, ulje vam i ne treba, ali će svakako pridonijeti ukusu.

Palačinke možete nalijevati u vruću tavicu kutljačom. Smjesa mora biti taman toliko gusta da se ravnomjerno razlije po tavici.

Palačinke pecite oko dvije minute. Jednu minutu na jednoj strani, pa okrenete palačinku na drugu stranu.

Palačinke možete poslužiti premazane čokoladnom pjenom, kremom (Eurokremom ili Nutellom), marmeladom – a neki ih vole i samo posute šećerom i mljevenim orasima.

NAPOMENA: Možete koristiti bilo koje brašno – glatko ili meko – međutim izbjegavajte namjensko brašno za dizana tijesta. Takvo brašno u sebi najčešće ima i malo pekarske sode (praška za pecivo) i smjesa vam se može zapjeniti – a dok ih pečete. na palčinkama će se stvoriti neobični mjehuri.

About these ads

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Kategorije

Maj 2007
P U S Č P S N
« apr   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Najnoviji komentari

leylaa25@gmail.com u Cupavci
sabina u Musaka od krompira
mirjana u Cupavci
Senda u Cupavci
LaRy u BEČKI ODRESCI

Blog Stats

  • 233,647 hits
Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: