Kuharica

NUTRITIVNA VRIJEDNOST ČOKOLADE

Posted on: Maj 3, 2007

“Iako mnogi čokoladu smatraju štetnom zbog velike kaloričnosti, ona sadrži mnoge vrijedne sastojke. Posebno je bogata fosforom, magnezijem, željezom, cinkom, kalcijem, kalijem, ima teobromina, kofeina, nešto bakra, ugljikohidrata, masti, vlakana, bjelančevina, vitamine B-skupine, folnu kiselinu, beta-karoten…Mliječne čokolade bogatije su kalcijem, a one s dodatkom orašastih plodova imaju više E vitamina.

Konzumiranje čokolade potiče stvaranje hormona serotonina koji je “odgovoran” za dobro raspoloženje, a oslobađaju se i endorfini koji djeluju umirujuće.Teobromin pak regulira krvni tlak i povoljno djeluje na srčane krvne žile, potiče na mokrenje, te ima dobar učinak kod anemije. Općenito, čokolada postiže odlične efekte na ljudski organizam.

Osim toga čokoladne masne tvari se vrlo brzo probavljaju. Stearinska kiselina se brzo pretvara u oleinsku koja je sastojak i maslinovog ulja. Pokazalo se da tamna čokolada i kakao pomažu u proizvodnji dobrog (HDL) kolesterola koji štiti krvne žile. Čokolada je bogata i flavonoidima koji su prirodni oksidansi, odnosno pravi su “lovci” na štetne slobodne radikale kisika.Dakle, nije sve onako crno kao što se sugerira.”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Kategorije

Maj 2007
M T W T F S S
« Apr   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Nedavni komentari

leylaa25@gmail.com u Cupavci
sabina u Musaka od krompira
mirjana u Cupavci
Senda u Cupavci
LaRy u BEČKI ODRESCI

Blog Stats

  • 253,936 hits
%d bloggers like this: