Kuharica

Prica o krafnama

Posted on: Maj 3, 2007

Da li ste znali da su najpoznatije karnevalske slastice, krafne, nastale iz sirotinjske štedljivosti? U vrijeme kada je srednjovjekovnom Europom stoljećima vladala glad, svaki dio namijenjen prehrani pažljivo se koristio. Umiješeno tijesto najviše se koristilo za pečenje kruha, no uvijek je ostajalo tijesta koje je bilo nedostatno i za najmanju štrucu. Bacanje nije dolazilo u obzir pa su se kuhari i domaćice snalazili na razne načine. Stavljali su preostalo tijesto ili u kipuću juhu, ili u vrelo ulje ili mast. U engleskoj srednjovjekovnoj kuharici tako su ubilježeni dodaci juhama u obliku knedli, dok su u Njemačkoj i Nizozemskoj, ostaci tijesta ispečeni na kipućoj masnoći i tako su nastale krafne.

Maštovitosti nije nedostajalo ni prvim »izumiteljima« krafni. U početku su ih u Njemačkoj pekli u obliku romba, dok su krafne u Nizozemskoj u ranoj fazi imale oblik čvorova vezanih od dugačkih traka tijesta, koji su nakon pečenja bili uvaljani u šećer ili slatki sirup. Nizozemski doseljenici donijeli su sa sobom u Ameriku recept za krafne i time američku kulinarsku ponudu obogatili jednim novim artiklom. Okrugli oblik krafni pokazao se najpogodnijim, a velikim otkrićem u razvitku ove popularne slastice smatra se rupa u krafni. Danas u SAD-u ovi kolači zauzimaju drugo mjesto po masovnoj potrošnji (prvo mjesto zauzela je pita od jabuka). U staroj Europi tehnologija spravljanja tijesta i kasnije njegovog pečenja bila je mnogo bolja od američke i u osnovi se zadržala do danas.

Krafne su, uz kuglof, neizostavan dio klasičnog bečkog “melšpajza”. Priča govori da je poznata bečka slastičarka i kuharica Cecilija Krapf kumovala pri davanju imena pokladnicama (njem. “krapfen”). No nažalost, to je samo priča, iako bez njezinog truda i domišljatosti krafne danas sigurno ne bi bile to što jesu. Dok je stara njemačka riječ “krapho” (kuka, kandža) od davnina označavala prvobitni oblik slastice, poznate još u doba Karla Velikog, Cecilija Krapf je početkom 19. stoljeća na temelju prastarih recepata zamijesila takozvanu “cilly-kuglu”, okrugli prototip današnje pokladne bečke krafne. Pod starim imenom, ali u novom ruhu, inovacija gospođe Krapf ubrzo je osvojila srca i nepca Bečana i njihovih gostiju.

Što se tiče pripremanja krafni jedino i najvažnije kuharsko pravilo koje se ne smije nikada zaboraviti glasi: uvijek toplo. Topla mora biti prostorija, kuhinja u kojoj se krafne peku i topli kalup kojim se one režu. Toplo mora biti i brašno s kojim ć se zamijesiti masa za krafne. Samo mali propuh od otvaranja vrata ili prozora može pokvariti cijeli posao. Padne li tijesto, zbogom pokladnicama. Pravi majstor u pečenju iskazat će se svojim djelom: pečene krafne ne smiju biti teške, boja im je svjetlo-smeđa, obrubljene su žutim prstenom (vijenac) koji je nastao okretanjem krafne u vrelom ulju.

Priobalni dio Hrvatske, više naslonjen na mediteransku kuhinju, drži korak u spravljanju sličnih specijaliteta koji su posebno karakteristični za božićne blagdane i za karnevalske svečanosti. Riječ je o fritulama.

Primorsko-dalmatinska verzija krafni su fritule. Fritule su specijalitet koji se nudi u doba maškara, kao i za Badnjak, a obvezno se poslužuju tople ili vruće.To je slastica kojom se izražava dobrodošlica, a pomalo je i »pijana«. Tijesto koje se sastoji od oštrog brašna, suhog grožđa, limunove kore, oraha i badema mora biti preliveno s čašicom domaće lozovače. Preostaje velika vještina kuharice: fritule se peku u dubokoj posudi s mnogo ulja, stalno ih treba okretati, moraju biti jednobojne i okrugle, i nude se dok su tople, inače postaju žilave.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Kategorije

Maj 2007
M T W T F S S
« Apr   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Nedavni komentari

leylaa25@gmail.com u Cupavci
sabina u Musaka od krompira
mirjana u Cupavci
Senda u Cupavci
LaRy u BEČKI ODRESCI

Blog Stats

  • 253,936 hits
%d bloggers like this: